Politieke ambtsdragers en de APPA

Bijna wekelijks struikelen burgemeesters, wethouders en raadsleden over onkostendeclaraties, nevenwerkzaamheden of onterecht ontvangen vergoedingen. Ook ontstaat geregeld commotie over het wachtgeld na (gedwongen) aftreden. Als adviseur van het gemeentebestuur heb je een belangrijke rol bij het voorkomen van deze ‘bestuurlijke ongelukken’. Het is daarom belangrijk te weten waar de grenzen liggen voor vergoedingen, en aan welke integriteitseisen politieke ambtsdragers moeten voldoen. De rechtspositie van burgemeester, wethouders en raadsleden staat centraal in deze training. Ook het ‘wachtgeld’ van de Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers (APPA) komt aan bod.

Wat leer je

Aan de hand van actuele, waargebeurde praktijksituaties leer je de bijzondere regels die gelden voor politieke ambtsdragers. De training gaat niet alleen over de aanspraken tijdens de ambtsperiode, maar ook over de aanspraken na aftreden. Na afloop van de training weet je precies welke regels gelden en hoe je die in jouw organisatie kunt toepassen.

Voor wie

De training is bedoeld voor personeelsfunctionarissen, adviseurs en griffiemedewerkers die regelmatig te maken hebben met politieke ambtsdragers.

We bieden deze training aan in twee varianten: voor gemeenten en voor provincies.

Trainer

De training wordt gegeven door

mr. Carla Kuipers

mr. Carla Kuipers

Aantal deelnemers

6 tot 14 deelnemers

Voor onze trainingen geldt een minimaal deelnemersaantal van 6 en maximaal aantal van 14. In overleg kan worden besloten tot een kleinere of grotere groep.
Online trainingen via videobellen kunnen ook voor kleinere groepen worden gegeven. Dat kan al vanaf 1 deelnemer.

Onderwerpen

* AW 2017 en Integriteitsbeleid
* Gedragscode
* Ambtenaarschap vs werknemerschap
* Optreden bij integriteitsschendingen

Duur training

* twee dagdelen.

Op maat

* op locatie
* online via videobellen